Terug
Gepubliceerd op 21/01/2020

2020_GR_00007 - Belastingsreglement betreffende de privéwaterafvoer. - Keuring

Gemeenteraad
wo 15/01/2020 - 20:00 Kleine zaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen Winters, Steven Matheï, Sigrid Cornelissen, Liesbeth Diliën, Raf Nelis, Dirk Colaers, Lutgarde Ceyssens, Kathleen Soors, Bram Geerits, Ria Plasschaert, Liliane Hinoul, Wouter Van Elsacker, Eddy Schrooten, Davy Put, Hilde Van Limpt, Nico Lenaerts, Mia Soors, Toon Van Geyseghem, Tine Braeken, Yoshi Gordijn, Ellen Reumers, Dominique Vanderhoydonck, Peter Smeets, Wesley Kolen, Jo Sclep

Afwezig

Steven Broekx

Secretaris

Jo Sclep

Voorzitter

Koen Winters
2020_GR_00007 - Belastingsreglement betreffende de privéwaterafvoer. - Keuring 2020_GR_00007 - Belastingsreglement betreffende de privéwaterafvoer. - Keuring

Motivering

Regelgeving

8a08e58a6b9c3f53016b9cc2c0e20078

Aanleiding en context

  • Met het oog op het voeren van een efficiënt handhavingsbeleid inzake de privéwaterafvoer rust er een verplichting op de handhavingsinstantie, met name de gemeente, om de nodige initiatieven aan de dag te leggen.
  • In hoofde van de Vlaamse Milieumaatschappij geeft het vaststellen van overtredingen inzake privéwaterafvoer aanleiding tot het inhouden van een substantieel gedeelte van de toegekende subsidiebedragen. Specifiek voor de gemeente Peer bedraagt dit op heden 134141,61 €.
  • Mits het voeren van een consequent en systematisch handhavingsbeleid kan de gemeente aan de inhouding van deze subsidies verhelpen en daarom is Fluvius sterk vragende partij dat de gemeente terzake met onmiddellijke ingang haar volledige medewerking verleent.
  • De gemeente heeft een keuze om, hetzij systematisch milieu-PV’s op te maken bij vastgestelde inbreuken, hetzij een belastingsreglement uit te vaardigen en toe te passen op de ingebreke blijvende burgers. Om een consistente lijn te volgen en willekeur uit te sluiten opteert het College van Burgemeester en Schepenen om een belastingsreglement uit te vaardigen.

Regelgeving

Artikel 41, 162 en 170 § 4 van de Grondwet.

Europese kaderrichtlijn Water 2000/60/EG.

Wet van 26 maart 1971 inzake de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging.

Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, in het bijzonder artikel 465 tot en met 470bis.

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, in het bijzonder artikel 42 en 43 §2, 15e inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad, artikel 94 inzake invordering van fiscale en niet-fiscale ontvangsten en artikel 253 §1 inzake algemeen bestuurlijk toezicht.

Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenbeslechting van provincie- en gemeentebelastingen.

Besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne.

Besluit van de Vlaamse regering van 6 februari 1999 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning.

Besluit van de Vlaamse regering van 23 maart 1999 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 1996 houdende vaststelling van de voorwaarden waaronder, alsook van de verhouding waarin, het Vlaamse gewest bijdraagt in de kosten verbonden aan de aanleg en de verbetering door de gemeenten van openbare riolen, andere dan prioritaire rioleringen, evenals houdende vaststelling van nadere regels met betrekking tot de procedure tot vaststelling van de subsidiëringsprogramma’s.

Besluit van de Vlaams Regering van 1 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 8 april 2011 houdende bepalingen van rechten en plichten van de exploitanten van een openbaar waterdistributienetwerk en hun klanten met betrekking tot de levering van water bestemd voor menselijke consumptie, de uitvoering van de saneringsverplichting en het algemeen waterverkoopreglement (hierna genoemd ‘het algemeen waterverkoopreglement’).

Ministerieel besluit van 28 juni 2011 betreffende de keuring van de binneninstallatie en de privéwaterafvoer (hierna genoemd ‘het keuringsbesluit’).

Ministerieel besluit tot goedkeuring van de aanvullende voorwaarden bij het algemeen waterverkoopreglement van Infrax West, Inter-aqua, Iveg en Riobra van 6 november 2014;

Ministerieel besluit van 20 augustus 2012 tot vaststelling van de code van goede praktijk voor het ontwerp en de aanleg van rioleringssystemen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

Omzendbrief BB 2011/01 van 10 juni 2011 betreffende voornoemd decreet van 30 mei 2008, zoals gewijzigd bij decreet van 28 mei 2010, vanwege het Agentschap van Binnenlands Bestuur, Afdeling Lokale en Provinciale Besturen – Financiën en Personeel betreffende de coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit.

Machtiging van de Vlaamse Toezichtscommissie om persoonsgegevens uit te wisselen in het kader van de uitvoering van dit reglement.

Argumentatie

  • De afkoppeling van hemelwater van de openbare riolering is noodzakelijk voor de efficiëntie en de goede werking van rioolwaterzuiveringsinstallaties.
  • Indien de afkoppeling niet voor elke woning gebeurt, kan hemelwater in de afvalwaterleiding van het openbare rioleringsstelsel terechtkomen.
  • De dimensionering van dergelijke afvalwaterleidingen worden door de rioolbeheerder niet voorzien voor opvang van hemelwater maar enkel voor opvang van afvalwater.
  • De niet-afkoppeling kan resulteren in wateroverlast op het openbaar domein en/of overlast bij naburige gebouwen waar de afkoppeling wel werd uitgevoerd.
  • De niet-afkoppeling kan resulteren in het lozen van afvalwater in oppervlaktewateren of in de hemelwaterleiding, met bijkomende kosten en eventuele verontreiniging op het openbaar domein tot gevolg.
  • In deze situaties is extra inzet en opvolging van en door de gemeentelijke diensten noodzakelijk ter herstelling van de openbare reinheid.
  • Bij aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel moet het hemelwater afkomstig van privéterrein afgekoppeld worden conform de bepalingen van artikel 6.2.2.1.2 van Vlarem II.
  • Naar aanleiding van de uitvoering van een project tot aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel wordt hiertoe gratis een afkoppelingsadvies, opgemaakt door de afkoppelingsdeskundige, aangesteld door de rioolbeheerder, gegeven aan de betrokken eigenaars van aanpalende percelen.
  • Om dezelfde redenen als hierboven vermeld wordt bij nieuwbouw of verbouwing een gescheiden aanleg van afval- en hemelwaterleiding op privédomein tot aan de perceelgrens opgelegd in de vergunning.
  • Het algemeen waterverkoopreglement verplicht sinds 1 juli 2011 een keuring van de privéwaterafvoer in volgende gevallen:
    • Voor de eerste ingebruikname
    • Bij belangrijke wijzigingen
    • Na vaststelling van een inbreuk op de gelijkvormigheid (de wettelijke voorschriften) op verzoek van de exploitant
    • Bij aanleg van een gescheiden riolering op het openbaar domein.
  • Een intensieve begeleiding wordt opgezet door de betrokken partners, gemeente en rioolbeheerder, om de eigenaars bij te staan in een correcte afkoppeling van hemel- en afvalwater.
  • Deze intensieve begeleiding eindigt wanneer de betrokken eigenaar een conform keuringsattest betreffende de privéwaterafvoer aflevert overeenkomstig de regelgeving.
  • Wanneer eigenaars geen conform keuringsattest aanleveren, is een bijkomende intensieve opvolging vereist die extra kosten met zich meebrengt.
  • De aanleg van 2-DWA-leidingen met een maximale afkoppeling op woningniveau is tevens noodzakelijk om in aanmerking te komen voor de maximale subsidies voor de uitvoering van de rioleringswerken vanwege de VMM.
  • Er gebeuren nog steeds lozingen van afvalwater op grachten of sterfputten in plaats van het aansluiten van de privéwaterafvoer op het openbaar rioleringsstelsel, waardoor lozingen van afvalwater de oppervlaktewateren of het grondwater kunnen verontreinigen.
  • Vastgesteld wordt dat er nog steeds nieuwe of gewijzigde huisaansluitingen op illegale wijze op het rioleringsnet gebeuren, dat dus nieuwe of gewijzigde huisaansluitingen niet worden aangevraagd bij de rioolbeheerder.
  • Dergelijke nieuwe of gewijzigde huisaansluitingen brengen op illegale wijze intensieve opvolging en extra kosten met zich mee.
  • De betrokken eigenaars niet op gelijke wijze bijdragen aan de realisatie van de milieudoelstellingen voortvloeiende uit de Vlaamse wetgeving en reglementering en het gemeentelijk beleid door het nalaten of illegaal aansluiten van de privéwaterafvoer.
  • De nodige afspraken werden gemaakt tussen de rioolbeheerder en de gemeente inzake de inzake de opvolging van dergelijke overtredingen en inbreuken, en op het (administratieve) voortraject dat in de schoot van Infrax en de gemeente wordt doorlopen.
  • Het opvolgtraject biedt de desbetreffende burgers voldoende kansen om tot een gekeurde huisaansluiting te komen, doch dat voor deze die na drie pogingen nog steeds in gebreke blijven een dossier wordt overgemaakt aan de handhavingsinstantie, zijnde de gemeente.
  • Door het invoeren van een belasting wordt, rekening houdend met de veroorzaakte lasten, de nodige middelen voor de gemeente ter beschikking gesteld en om de betrokken eigenaars verder aan te sporen om zich in regel te stellen en zodoende de bijkomende opvolging door de gemeente alsnog te kunnen voltooien.
  • De inkomsten uit deze belasting zijn budgettair noodzakelijk.
  • De Gemeenteraad keurt het besluit met eenparigheid van stemmen goed.

Regelgeving bevoegdheid

2. GR (DLB-201906)
<p>Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 56 &sect;3 betreffende de bevoegdheden van het College van Burgemeester en Schepenen, en latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten.</p> <p>Gemeenteraadsbesluit van 26 juni 2019 betreffende de bevoegdheidsverdeling tussen de Gemeenteraad en het College van Burgemeester en Schepenen, defini&euml;ring begrip 'dagelijks bestuur'.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De Gemeenteraad keurt het belastingsreglement betreffende de privéwaterafvoer goed met ingang van 01-02-2020 t/m 31-12-2025.